Naše odpověď:
Dobrý den, děkuji za dotaz. Proč nemají dřevěné kompostéry dno má hned několik důvodů a kvalita kompostu je také jedním z nich. Pokud je kompostér bez dna, má kompost přímý kontakt s půdou. A právě z půdy se do kompostu dostávají mikroorganismy, které rozkládají bioodpad a pomáhají přeměňovat organické zbytky z rostlin a keřů na kvalitní přírodní hnojivo.
Další důvod proč nemít u kompostéru dno je přirozená drenáž. Odtok přebytečné vody z kompostu do půdy pomáhá udržet optimální vlhkost uvnitř kompostu a tím je zajištěn správný rozklad kompostované hmoty.
Díky chybějícími dnu se dovnitř kompostu mohou z půdy dostat i žížaly, které jsou aktivními rozkladači organického materiálu. Pomáhají urychlit rozklad a přeměnu organické hmoty na humus, což je živná půda pro rostliny. Při jejich pohybu uvnitř vytvářejí kanálky, kterými se do kompostu dostává vzduch (kyslík), který je k rozkladu odpadu též nezbytný. Žížaly také v kompostu hledají potravu, a tím promíchávají uložený materiál. To zajišťuje rovnoměrný rozklad a lepší strukturu hotového kompostu. Žížaly konzumují larvy hmyzu a další škodlivé organismy, které jsou v kompostu nežádoucí.
Samozřejmě se Vám do kompostéru mohou dostat myši nebo jiní hlodavci. Tehdy je dobré na dno kompostéru položit síť nebo jemné pletivo s velikostí oka 13 x 13 mm a tím nežádoucím živočichům zamezit, aby se do kompostéru dostali.
Dřevěný kompostér bez dna jednoduše postavte na trávu nebo na holou půdu, do spodní části uložte drobnější větve suché i čerstvé a pak můžete odkládat posekanou trávu a další bioodpad z domácnosti nebo zahrady.
Větve zajistí provzdušnění a lepší odtok dešťové vody. Provzdušnění je pro tvorbu kompostu důležité - proto je dobře, že i stěny kompostéru mají mezery mezi jednotlivými patry.
Bioodpad by měl být různorodý, proto čas od času přidejte i pevnější složky jako větvičky, slámu, kůru, papírové kartony a podobně. Pro lepší tvorbu kompostu doporučujeme 1x ročně kompost provzdušnit - přeházet, obrátit.
Za cca 3 měsíce se kompost dá použít jako hnojivo.